Logo Polskiego Radia
Print

ООН: Збиття малайзійського літака - воєнний злочин

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 28.07.2014 17:00
Верховний комісар ООН з прав людини наголошує на грубому порушенні міжнародних законів та засад

Збиття над Україною 17 липня пасажирського літака малайзійських авіаліній може бути воєнним злочином. Про це йдеться в опублікованому комюніке Верховного комісара ООН з прав людини Наві Піллей. «З огляду на обставини, таке порушення міжнародного права можна порівняти з воєнним злочином», – заявила Піллей.

Вона також запевнила, що буде зроблено все, аби відповідальні за цю трагедію, без огляду на те, ким вони є, відповідали перед обличчям правосуддя». Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей додала, що у цій справі необхідно провести «швидке, детальне, результативне і незалежне розслідування».

Разом з тим, в опублікованому також у понеділок Рапорті ООН на тему ситуації в Україні мовиться, що з середини квітня в Україні було убито 1129 і поранено 3442 особи. Це вже четвертий рапорт ООН з початку кризи в Україні, який підсумовує ситуацію від середини червня до середини липня. Наві Піллей стурбована тим, що під час бойових дій в районах Луганська та Донецька обидві сторони конфлікту «застосовують у житлових дільницях важку зброю, таку як артилерія, танки та ракетні снаряди». Згідно з рапортом ООН, проросійські сепаратисти залякують населення у Східній Україні, а український уряд не застосував достатніх засобів обережності задля запобігання смерті цивільних в зоні конфлікту. На території, що її контролюють сепаратисти, – як подає рапорт ООН, – 812 осіб було викрадено або вони утримуються в полоні.

У рапорті наголошується на «професіоналізації збройних груп, які все краще організовані і забезпечені зброєю, вони діють під політичним і військовим керівництвом громадян Російської Федерації».

Як подає агентство Reuters, посилаючись на рапорт ООН, збройні групи сепаратистів спеціально атакують об’єкти громадського користування, шахти, нападають на банки і підривають залізничні колії.

Т.А./В.П./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти