Logo Polskiego Radia
Print

МЗС Польщі: Засудження Сенцова та Кольченка - неприпустиме порушення права

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 27.08.2015 09:30
Дипломатичне відомство вимагає негайно звільнити незаконно засуджених громадян України
Будинок польського МЗСБудинок польського МЗСFoto: Wikimedia Commons/CC

Польське Міністерство закордонних справ «із глибоким розчаруванням» сприйняло вирок російського суду українським активістам з Криму – кінорежисерові Олегові Сенцову та громадському активістові Олександрові Кольченку.

У повідомленні відомства таке рішення названо черговим неприпустимим порушенням міжнародного права Росією.

«Міністерство закордонних справ із глибоким розчаруванням прийняло вирок, який у вівторок оголосив російський військовий суд у Ростові-на-Дону українським активістам з Криму – Олегові Сенцову та Олександрові Кольченку», – написав у повідомленні речник МЗС Марцін Войцєховський.

Він підкреслив, що обидва засуджені виступали проти анексії Криму в 2014 році, яку здійснила Російська Федерація. Дипломат додав, що Польща поділяє думку міжнародної спільноти, у тому числі Європейського Союзу, що російські суди не мають юрисдикції, аби судити людей, яких звинувачують у вчиненні злочинів за межами території Росії, визнаної міжнародною спільнотою.

«Ми сприймаємо цей вирок як чергове неприпустиме порушення права Російською Федерацією у зв’язку із її діями в Україні. Разом із українською владою, міжнародною спільнотою, організаціями захисту прав людини і представниками творчих та інтелектуальних кіл, закликаємо владу Росії негайно звільнити незаконно засуджених громадян України», – заявив речник МЗС.

Нагадаємо, у вівторок військовий суд у Ростові-на-Дону засудив режисера та учасника Майдану Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Під час того самого процесу 10 років в’язниці отримав громадський активіст Олександр Кольченко.

Вирок у справі Сенцова та Кольченка у вівторок засудили також Європейський Союз та США.

PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти