Logo Polskiego Radia
Print

Єжи Бузек: Усе залежить від поведінки української влади

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 25.05.2012 13:52
  • 2505 BUZEK.mp3
Колишній голова Європарламенту поділився з Українською службою Польського радіо своїми міркуваннями про ситуацію в Україні
Єжи Бузек/Jerzy BuzekЄжи Бузек/Jerzy BuzekFlickr/EPP Group in the European Parliament

Українська служба Польського радіо продовжує коментувати ухвалення нової резолюції Європарламенту в справі України, у якій вперше на високому офіційному рівні пролунало формулювання «політв’язні», зокрема, щодо Юлії Тимошенко. Про ставлення ЄС до Києва говоримо з колишнім головою Європарламенту, екс-прем’єром польського уряду, нині євродепутатом від Польщі Єжи Бузеком.

Як Ви ставитеся до бойкоту фінального матчу Євро-2012 в Києві деякими європейськими політиками?

– Бойкот не є широкий – мова йде про кільканадцятьох політиків, які заявили: якщо не зміниться ситуація оскарженої Юлії Тимошенко, то вони не приїдуть на фінальний матч до Києва. Ніхто тепер не говорить, що не приїдуть вболівальники, навпаки: ми прагнемо, щоб їх було якнайбільше, і то з-поза меж України. Також усі футбольні команди, які мали грати в Україні, гратимуть там, жодна не відмовлялася приїхати в Україну. Тож можу сказати, що це обмежений бойкот.

А що з останньою резолюцією Європарламенту?

– Ідеться про те, щоб натиснути на українську владу, аби вона справді змінила ситуацію, звільнила Юлію Тимошенко та інших політв’язнів. Варто теж прагнути, аби демократизація України – прискорилася.

Коли Ви закінчували свою каденцію, Ви наголосили, що найбільшою поразкою Євросоюзу за останні два роки була ситуація в Білорусі. Чи не може це ж саме повторитися тепер із Україною?

– Усе залежить лише від того, як поводитиметься українська влада та самі українці. Я пригадаю: причиною того, що Євросоюз нічого не зміг змінити в Білорусі, було те, що режим Лукашенки виявився глухим на наші заклики. На переговорах із мінською владою ми наголошували, що треба вводити демократичні стандарти, підтримувати незалежні мас-медіа, гарантувати незалежність і свободу національним і етнічним меншинам. Ми з боку Євросоюзу зробили дуже багато жестів і кроків назустріч Білорусі, – на жаль, вони виявилися безрезультатними. Тому я маю надію, що в Україні буде все інакше. Сподіваюся, що Київ відкриється й виконає великі очікування Євросоюзу, щоб Україна стала ближчою до Європи, щоб ми врешті змогли підписати й ратифікувати угоду про асоціацію. Завдяки цьому документу ми зможемо реалізувати спільні проекти, робити спільні кроки не лише в галузі спорту, але й в економіці, третьому секторі, у розвитку інфраструктури.

Саме, Угода про асоціацію. Уже давно лунають думки, що її не треба ратифікувати, оскільки українська влада на неї тепер не заслуговує. Ви з цим погоджуєтеся?

– Усе в цьому залежить від української влади. Якщо вона швидко й ефективно вирішить проблему ув’язнення колишньої прем’єрки, то з боку Євросоюзу напевно не буде жодних перешкод у підписанні Угоди про асоціацію. В Україні треба дошліфувати правову систему, узгодивши її зі стандартами західного світу. Для прикладу: ми в Польщі модифікували дуже багато юридичних регуляцій. Коли я був прем’єр-міністром польського уряду, ми змінили близько 250 законів та підзаконних актів. Усе це було пов’язане із наближенням польської правової системи до стандартів Євросоюзу. Якщо Україна хоче тісно співпрацювати із Євросоюзом – а ми напевне цього хочемо, – то мусить мати такі закони, які не викликають суперечностей. Зміна права є основою пов’язання наших систем і норм. Одним з європейських правил є те, що за політичні рішення не судять і не ув’язнюють так, як простого злочинця. Це просто немислимо в такій державі, де панує принцип верховенства права. Тож ми очікуємо, що в Україні це зміниться, і саме це є основою останніх гострих заяв щодо офіційного Києва з боку Європи.

Чи не стануть такі заяви приводом того, що Київ відвернеться від Європи й обере своїм єдиним надійним партнером Кремль?

– Це був би найгірший зі сценаріїв – як для України, так і для Євросоюзу. Проте я не думаю, що так станеться. Я переконаний, що влада в Києві розуміє: інтеграція з Євросоюзом гарантує найкращі можливості розвитку України й українців, розвитку економіки, створення нових робочих місць.

Чи Ви особисто поїхали би на фінал Євро-2012 у Києві?

– Я особисто поки не оголошую жодного бойкоту Україні. До чемпіонату Європи маємо ще кілька днів. Думаю, що багато справ піде вперед, у позитивному напрямку, і українська влада створить таку атмосферу і прийме такі рішення, які відповідатимуть нашим очікуванням. Тоді стане можливою участь європейських політиків у фінальному матчі в Києві. Я би того дуже хотів: мені подобається футбол, а ще більше – те, що я буду разом з Україною і сприятиму її демократизації.

Розмовляв Ігор Ісаєв

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти