Logo Polskiego Radia
Print

Туреччина: Наступ на курдів під прикриттям боротьби з ISIS?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 27.07.2015 17:34
Анкара нарешті долучилася до кампанії проти джихадистів з Ісламської держави. Проте переслідує свій дуже конкретний інтерес
EPA/DEPO PHOTOS

Увага світу й надалі прикута до Близького Сходу. Після новини про підписання ядерного порозуміння з Іраном нова багатообіцяюча звістка – Туреччина розпочала війну з бойовиками Ісламської держави. Здавалося б, рішення Анкари дозволить її західним союзникам зітхнути з полегшенням, проте ситуація виглядає не так однозначно.

Вже понад рік Сполучені Штати та ряд їхніх союзників по НАТО ведуть активну боротьбу з бойовиками Ісламської держави, котрі контролюють значні терени на сході Сирії та на півночі Іраку. Вашингтон від початку операції був дуже зацікавлений в допомозі турецького уряду: Туреччина має кордон і з Сирією, і з Іраком, володіє однією з найбільш професійних армій у регіоні, проте турецький прем’єр Реджеп Таїп Ердоган відмовився будь-яким чином допомагати Альянсу. Навіть більше – Ердоган заборонив використовувати натівську базу на терені своєї країни з метою проведення авіаударів по терористах, а у Стамбулі та великих містах безкарно проходили демонстрації прибічників халіфату. Тепер же турецький прем’єр оголосив війну Ісламській державі. Що ж змусило його змінити свою думку?

На думку Пінар Ельман, експертки Польського інституту міжнародних відносин, Ердоган так довго відкладав рішення про початок активних бойових дій проти ISIS через події всередині країни:

- Дипломатична позиція Туреччини зараз змінюється і можемо спостерігати за наближенням Анкари до західних союзників. Ця зміна назрівала протягом останніх півроку і стала можливою саме тепер, коли закінчилися вибори. Фактично, радикальний ісламізм є новою загрозою для турків, але вони мусять навчитися собі з нею радити.

Доктор Моніка Бартошевич з Центру спадщини Івана Павла ІІ наголошує, що спусковим гачком став теракт, скоєний бойовиками ISIS минулого тижня у місті Суруч. Це остаточно довело туркам, що нейтралітет щодо ISIS є поганим розв’язанням, адже не можна гарантувати собі лояльність терористів:

- Туреччина усвідомила те, що відбувається. Масштабна операція, яка розпочалася у минулий четвер, доводить, що турецька розвідка мала дані на тему, що відбувається на східних кордонах, проте уряд цю інформацію не використовував. Проте залишається питання – як довго Ердоган займатиме таку рішучу позицію? Напевно, США та ООН мають зміцнювати переконання серед турецьких політиків, що боротьба з Ісламською державою це спільний інтерес. Проте залишається велика проблема – а я як реагувати на політику Анкари щодо курдів?

Для турецького уряду війна проти Ісламської держави тісно пов’язана з курдською проблемою. Курди проживають на терені сучасної Туреччини, Сирії, Лівану та Іраку. За часів Саддама Хусейна вони зазнавали репресій, з приходом американців курдів почали активно залучати до створення іракської адміністрації. З початком війни про ISIS курди стали провідною силою наземних операцій союзників. Тиждень тому у місті Суруч, де проживають курди, відбувся теракт, у якому загинули понад 30 осіб, переважно курдська молодь. Хоч Суруч і знаходиться при сирійському кордоні, проте турки відчули реальну загрозу – ISIS може зіпсувати їхній імідж у розпал курортного сезону, коли у всіх ще живі в пам’яті вбивства західних туристів на пляжі в Тунісі. Звідси рішення підняти авіацію та почати обстріли позицій ISIS на терені Сирії. Щоправда, під вогонь «випадково» потрапляють і курди, котрі вже десятиліттями змагаються за незалежність, зокрема й у боротьбі проти турецького уряду.

На тому, що дії турецької влади мають на меті не стільки ослабити ISIS, скільки зашкодити курдам, як тим, що живуть у Туреччині, так і їх братам з Сирії та Іраку, - наголошує польський політолог Адам Бальцер:

- Ці дії радше скеровані проти Робітничої партії Курдистану. РПК вже багато років є у списку терористичних організацій, проте парадокс полягає у тому, що вона ж дієво бореться з бойовиками Ісламської держави. Тому вважаю, що теперішня політика Ердогана є абсурдною. Варто додати, що у курдських шерегах сьогодні воюють представники помірної арабської опозиції з Сирії. Анкара проголошує, що саме сирійців треба найбільше підтримувати, при цьому обстрілює їхні позиції.

На Заході, безумовно, знають, як Туреччина ставиться до курдів, проте відмовитися від цінного союзника не можуть. Тим більше, що участь Туреччини у кампанії проти ISIS могла б реально наблизити перемогу над терористами, - вважає Каміль Васілевський з Центру міжнародних ініціатив:

- Туреччина може стати країною, яка зробить великий внесок у поконання Ісламської держави. Наразі не виглядає на те, що турки візьмуть участі у масштабній наземній операції, швидше це буде участь обмежена авіаударами та обстрілами. Цілком можливо, якби турки наважилися на наземну операцію, перемога над джихадистами стала б справою кількох тижнів. Дійсно, Ердоган намагався загравати з ісламістами, проте тепер у Туреччині проходять арешти сотень активістів ISIS та блокуються веб-сторінки терористів. Одночасно, під знаком запитання залишається: чи теракт в Суруч був скерований проти Туреччини як такої, чи лише проти курдів, які до війни з ISIS вже давно залучені.

Васілевський однак підкреслює, що як би не складався конфлікт між джихадистами та курдами, Ісламська держава дуже зацікавлена дестабілізацією ситуації в Туреччині. Можна сказати, що наразі головною метою ISIS в Туреччині є розв’язання громадянської війни, хоча б на сході країни:

- На перший погляд цей сценарій, звісно, здається неправдоподібним. Натомість останнім часом турецьке суспільство переживає певну кумуляцію проблем. Правління Ердогана позитивно вплинуло на турецьку економіку, проте загострило етнічні конфлікти. Анкару дуже непокоять контакти американців з курдами, і навіть більше – сприймають їх як загрозу. так, турки усвідомлюють загрозу з боку ISIS, проте з точки зору турецької влади не меншою загрозою повстання незалежної формації курдів у Сирії чи Іраку – це автоматично підштовхне Робітничу партію Курдистану оголосити незалежність на турецьких теренах. Опитування свідчать – більшість турецьких курдів не хоче повстання незалежної держави. Проте Анкара воліє перестрахуватися.

Як надалі виглядатиме турецька участь в кампанії проти ISIS – у вівторок вирішать лідери країн НАТО на спеціальній нараді, скликаній за ініціативою Німеччини. Наразі турецьке МЗС підтвердило, що турецькі ВПС не припинятимуть авіаудари по позиціях бойовиків.

IAR/PR24/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти