Logo Polskiego Radia
Print

“Белая Русь” стане Партыяй народнага адзінства

PR dla Zagranicy
Dzmitry Hurnievic 28.12.2011 11:04
Цяпер дапрацоўваюцца праграмныя дакумэнты й структура будучай партыі.

Реалізація програми Східного партнерства була одним з головних пріоритетів польської президенції в Раді Євросоюзу. Саміт країн-учасниць програми у Варшаві у вересні став однією з головних подій президенції. Експерти, хоча й схвалюють початок переговорів щодо підписання спеціальних економічних угод з Грузією та Молдовою, проте звертають увагу на кризу східної політики ЄС по відношенню до України та Білорусі.

Войцех Кононьчук, експерт Центру східних студій з Варшави вважає, що брак парафування умови з Україною негативно вплине на всю програму Партнерства: ЄС висловив згоду на початок переговорів щодо договору про асоціацію з Молдовою та Грузією. Скільки триватимуть переговори з цими державами – це велике питання. Натомість, я думаю, подібна угода з Україною ще нескоро буде підписана, що опосередковано негативно вплине на перебіг переговорів Грузія–ЄС та Молдова–ЄС.

З підписанням договору про асоціацію між Києвом та Брюсселем успіх програми Партнерства пов’язує також аналітик Польського інституту міжнародних справ Ігор Любашенко: Партнерство постраждає, якщо не буде підписана угода про асоціацію з Україною. Зараз не відомо, коли це станеться. Якщо одна зі сторін вийде з цього переговорного процесу, то це буде негативним сигналом для інших країн, які входять до Східного партнерства. Адже угода з Україною є своєрідним наріжним каменем.

Успішним вересневий самміт у Варшаві вважає доктор Кароліна Поморська з університету в Маастріхті та Центру міжнародних відносин, хоча й має певні застереження: Коли ми задумаємося над тим, якою є політика деяких держав-членів ЄС, наприклад Італії, то зрозуміємо, що декларація саміту – це досягнення власне як приклад консенсусу. Польща весь час вносить «східні питання» для обговорення на форум ЄС. Варшава завжди була адвокатом Києва у структурах ЄС та перед окремими державами. Але є певні ліміти того, що Польща може зробити. І на разі все можливе було зроблено.

Інакше саміт Східного партнерства оцінює доктор Пйотр Вавжик з кафедри європеїстики Варшавського університету: Там мали бути прийняті знакові рішення, підписані відповідні умови, які би поліпшили стосунки цих держав з Євросоюзом. Зокрема, що будуть скасовані візи. Але результатом саміту стало тільки прийняття «дорожньої карти» у візовому питанні, а це абсолютний мінімум. Це підтверджує мою теорію, що у цій галузі ми склали іспит гірше, ніж цього вимагають перспективи майбутньої співпраці.

Польська сторона висловлює сподівання, що однак протягом найближчих тижнів угоду про асоціацію з Україною буде парафовано.

О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Пра нас Кантакт