Logo Polskiego Radia
Print

Працуюць, а й так жывуць у галечы

PR dla Zagranicy
Jolanta Śmiałowska 29.12.2011 16:21
Амаль 2 млн. палякаў, якія працуюць, ня могуць зарабіць на пражытачны мінімум, – гэта вынікі рапарту Эўрапейскай камісіі.

Від 1 січня 2012 року у Польщі вступив в дію закон про аболіцію. Він має на меті допомогти нелегальним, або як їх частіше називають останнім часом – нерегулярним – мігрантам юридично оформити своє перебування у Польщі, що би дозволило їм далі легально працювати у країні та відвідати свою батьківщину без загрози депортації. Немає офіційної статистики, скільки осіб, не маючих дозволу на перебування у Польщі, зараз знаходяться на території країни. Представники громадських організацій називають цифру близько 100 тисяч чоловік – більш-менш стільки, скільки й іммігрантів, які мають всі потрібні документи. Які категорії мігрантів підпадають під закон про аболіцію розповідає Єва Пєхота, прес-секретар Управління у справах іноземців в Польщі:


- Це три групи іноземців. Перша група це особи, які перебувають на території Польщі безперервно принаймні від 20 грудня 2007 року, і їх перебування на момент набуття чинності законом, тобто на 1 січня 2012 року, було нелегальним. Друга група це особи, які перед 1 січня 2010 року отримали негативне рішення урядовців про надання статусу біженця і мали залишити країну, і чиє перебування у Польщі на сьогодні також не є легальним. Натомість третя група це особи, відносно яких на 1 січня 2010 року розглядалася можливість надання статусу біженця, але процес був перерваний через складення нового подання.

Багато іноземців, які проживають у Польщі, вже давно чекали на цей закон. Розповідає Мирослава Керик з фундації «Наш вибір»:

- Фактично на кожній зустрічі піднімалося це питання, навіть якщо тема зустрічі була зовсім інша. Наприклад, у нас була зустріч на Університеті Лазарського, то студенти жваво питали, казали, що дехто зі знайомих перебуває нелегально в Польщі і хотів би скористатися з аболіції. Під час святкування Дня Незалежності України у Варшаві, яке ми проводили разом з Об’єднанням українців, ми дізналися, що підписали цей закон, то багато людей підходили і питали про деталі. Тому я думаю, що є велике зацікавлення.

Це вже третя аболіційна кампанія, яка відбувається у Польщі протягом останніх 10 років. Під час першої аболіції 2003 року документи склали понад три з половиною тисячі осіб, під час другої у 2007 році – понад дві тисячі. Протягом кампанії 2012 року планується отримати значно більше зголошень:

- На 12-ту годину дня 4 січня було зареєстровано 242 заяви, найбільше, що не дивно, у мазовецькому воєводстві, адже у Варшаві та околицях проживає багато іноземців. Якщо подивитися на громадянство заявників, то найбільше серед них громадян України, також багато громадян В’єтнаму, Вірменії та Росії. Зараз ми прогнозуємо, що до 1 липня, а стільки триватиме аболіція, заяви складуть понад п’ять тисяч осіб, а може навіть і більше ніж десять.

Такі очікування зі сторони Управління та активність аплікантів протягом перших днів пов’язані з тим, що аболіція 2012 року відрізняється від попередніх кампаній:

- Ця аболіція значно більш ліберальна. Адже ми відмовилися від ряду вимог при складанні документів. Тепер не потрібно мати постійне джерело фінансових доходів, не треба мати засвідчення про володіння квартирою чи її знімання, не потрібна прописка, а це великі полегшення для іноземців. Більше того – під час цієї аболіції ми надаємо дозвіл на проживання на території Польщі на два роки, тоді як під час попередніх кампаній рік це був максимальний термін. Також ми довше приймаємо заяви, протягом півроку, раніше це було 3 місяці. І дуже важлива річ: якщо особа, яка звертається до нас зараз, отримає позитивне рішення у своїй справі, то вона може працювати у Польщі без додаткових дозволів.

Під час перших двох аболіцій заяви склали лише 200 громадян України. А тільки за перші чотири дні дії аболіції 2012 – майже 100. Мирослава Керик пояснює це різницею вимог до аплікантів:

- Тоді умови були значно складнішими. Характер української міграції до Польщі відрізняється від, наприклад, вірменської та в’єтнамської. Коли ще існував безвізовий режим, українці часто приїздили до Польщі і залишалися на короткий період, тому не могли скористатися з аболіції. Тому дуже важливо було, аби цьогорічна аболіція стала іншою. Це стало можливим зокрема завдяки коаліції громадських організацій та самим нелегальним мігрантам, які створили комітет у справах аболіції.

Під час попередніх аболіційних кампаній позитивні рішення отримували понад 70% заявників. Протягом цієї кампанії Управління у справах іноземців сподівається, що відсоток буде ще вищим. Окрім «основної програми», у 2012 році проводиться так звана «мала аболіція»:

- Навіть та особа, яка не відповідає критеріям аболіції, але складе подання про легалізацію перебування, дістане спеціальну печатку до паспорта, яка дозволить їй легально перебувати у Польщі поки справа буде розглядатися. Це зокрема значить, що ця людина зможе поїхати до рідної країни без загрози отримати на кордоні заборону в’їзду до Польщі.

Мирослава Керик зауважує, що багато зацікавлених людей досі не знає про аболіцію. Тому громадські організації, фундація «Наш вибір» в тому числі, роздають спеціальні брошури та публікують відповідні оголошення. Управління у справах іноземців з вдячністю ставиться до праці громадських організацій, які опікуються правами мігрантів. Адже вони проводили потужну інформаційну кампанію, до їх волонтерів люди часто мають більше довіри, ніж до представників офіційних інституцій. Скласти подання про легалізацію перебування можна навіть поштою та за посередництвом спеціального представника, але Управління у справах іноземців закликає потенційних аплікантів особисто складати документи, адже процедура вимагає зняття відбитків пальців. Працівники на місцях вже підготовлені до прийняття мігрантів, вони не тільки приймають документи, але й надають консультації, зокрема як правильно заповнити заяву. Всю актуальну інформацію на тему аболіції – текст самого закону, статистика подання внесків – можна знайти на інтернет-сторінці abolicja.gov.pl.

Запрошуємо послухати аудіоматеріал!

О.Б.


Print
Copyright © Polskie Radio S.A Пра нас Кантакт