Logo Polskiego Radia
Print

Компроміс у справі пенсій

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 29.03.2012 10:38
Громадянська платформа і Польська селянська партія встановили пенсії. Компроміс, який розчаровує
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Польські газети за четвер чимало уваги присвятили встановленню порозуміння урядової коаліції у справі пенсійної реформи.

Щоденник «Rzeczpospolita» пише про «Компроміс, який розчаровує». Громадянська платформа домовилася з Польською селянською партією. Жінки зможуть отримати половину пенсії у віці 62-ох років, а чоловіки – 65-ти. Слід додати, що метою польського уряду є підвищення пенсійного віку обох статей до 67 років. Дострокова пенсія складатиме 50 відсотків повного розміру, який працівники можуть отримати, пропрацювавши саме до такого віку. Це результат переговорів прем’єр-міністра Дональда Туска і віце-прем’єра Вальдемара Павляка. Здобутком партії глави уряду, Громадянської платформи, є визначення віку виходу на пенсію на 67 років. Але чимало досягнула і Польська селянська партія – крім можливості ранішого виходу на пенсію жінок, – між іншим, з бюджету фінансуватимуться вищі пенсійні внески самозайнятих та працівників сільського господарства.

Економіст Ришард Петру пояснює у виданні «Rzeczpospolita», що, практично, це означає кінець реформи. Надання чергових спеціальних привілеїв довело б до того, що за 2-3 роки знову прийшлося б змінювати закон. Коментатор Бартош Марчук відзначає, що у пенсійному спорі більше йдеться про політичний розіграш, ніж про серйозне мислення, як вирішувати проблеми. Це також свідчить про випадковість рішень: раз є добре для гірників, раз – для суддів, раз – для жінок, а іншого разу буде добре для фермерів. Тільки невідомо, звідки взяли саме такий вік – пише коментатор газети «Rzeczpospolita».

Про справу пенсійної реформи читаємо також у щоденнику «Gazeta Wyborcza». Порозуміння Громадянської платформи і Польської селянської партії означає, що – правдоподібно – у п’ятницю коаліція відхилить пропозицію профспілки Солідарність провести референдум у справі підвищення песійного віку. Його проведення підтримають опозиційні Право і Справедливість, Союз лівих демократів і Солідарна Польща.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти