Logo Polskiego Radia
Print

Хто стане господарем Єлисейського палацу?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 16.04.2012 10:11
Ніколя Саркозі чи Франсуа Олланд? Своєю думкою діляться польські експерти
www.blog.nouadreapta.org

Вже цього тижня, у неділю, французи обиратимуть президента. На посаду голови держави претендують десять кандидатів, найбільші шанси на перемогу, згідно з даними опитувань, мають теперішній президент республіки Ніколя Саркозі та лідер соціалістів Франсуа Олланд. Країна вже зараз налаштована на два тури виборів – адже під час першого голосування обидва кандидати матимуть приблизно однакову підтримку. Роль Франції в Євросоюзі є винятково важливою, і від того, хто керуватиме в Єлисейському палаці, багато залежатиме і в польському політичному житті. Свої прогнози щодо результатів виборів у Франції представили польські експерти.

– Прогнози, які зараз публікують, були створені традиційним шляхом, в результаті опитування виборців через телефон, і вони надають перевагу Франсуа Олланду,

Коментує ситуацію багаторічний кореспондент польського телебачення в Парижі Ґжеґож Добєцький.

– Але є один інститут, він називається «Школа виборів», який має інший метод досліджень, метод математичних симуляцій, і цей інститут вже три рази поспіль правильно передбачив результати президентських виборів у Франції. Цього разу він обіцяє перемогу Ніколя Саркозі у другому турі виборів з результатом 50-60% голосів виборців.

Добєцький вважає, що хто б не сидів у кріслі французького президента протягом найближчих п’яти років, це навряд чи змінить як економічну, так і міжнародну політику Франції. З ним не погоджується Марцін Заборовський, директор Польського Інституту Міжнародних Відносин. Ані з приводу результатів виборів, ані з приводу їх значення.

– Є велика вірогідність, що в першому турі більшість голосів отримає Саркозі, але в другому турі виграти має Олланд, і з великою перевагою. Але за тиждень ще все може змінитися. Підкреслю – Олланд вже обіцяв перегляд фіскального пакту ЄС та збільшення інтервенції держави у французьку економіку, що не може не позначитися на всій Європі.

Політолог та публіцист Александр Смоляр теж говорить про імовірний успіх Олланда, проте наголошує, що рейтинг Саркозі можуть підвищити дебати між кандидатами перед другим туром виборів:

– Саркозі це дуже бойовий політик, який буде боротися за крісло президента до кінця. І як справа дійде до дебатів між ним та Олландом, то перевага буде на його боці – Саркозі є безумовно кращим промовцем. Це може змінити результати виборів, незважаючи на соціологічні прогнози.

Смоляр передбачає, що перемога Олланда може погано вплинути на французько-німецькі стосунки, що є дуже важливим для ЄС під час економічної кризи, натомість інші вектори закордонної політики Франції залишаться фактично без змін.

Нагадаємо, вибори президента у Франції відбудуться 22 квітня. У разі, якщо в першому турі жоден кандидат не набере більше 50% голосів, другий тур голосування відбудеться 6 травня.

Підготувала Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти