Logo Polskiego Radia
Print

Роман Кузняр: взаємини з Україною не зміняться

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 29.11.2013 13:59
Євросоюз не мав свідомості, на що Росія здатна, намагаючись зламати волю свого безпосереднього сусіда
Роман КузнярРоман Кузняр

Непідписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом не вплине на взаємини Польщі з цією країною – вважає радник польського президента у міжнародних справах Роман Кузняр. Професор Роман Кузняр заявив, що Україна залишається стратегічним партнером Польщі. Зі сторони ЄС двері до інтеграції надалі відчинені. Це Україна повинна змінити свою поведінку й вирішити, чого вона хоче – вважає політолог. На думку Романа Кузняра, українці погано розіграли цю справу й показали, що поступаються перед погрозами Росії, а це ставляє їх у складну ситуацію в контактах з цією країною. Проте, вважає президентський радник, у дальшій перспективі Росія на цьому втратить.

– Можливо, Європейському Союзові, але також самим українцям, буде трохи легше в заходах у напрямку асоціації, через те, що показала сама Росія. Я думаю, у довгостроковому розрахунку Росія цю баталію програла. Проте, Росія довела до мобілізації українського суспільства і Європейського Союзу, який не мав свідомості, на що Росія здатна, намагаючись зламати волю й потрощити кістки своєму безпосередньому сусідові. Тепер ми будемо набагато більш рішучими, якщо українці захочуть, щоб їм допомогти. Але спочатку вони мають справді хотіти, – заявив радник президента Польщі.
Роман Кузняр звернув увагу, що ЄС проводив переговори з Україною згідно з відомими та прозорими правилами. На його думку, по-іншому можна було поставитися до справи екс-прем’єрки Юлії Тимошенко, але, все ж, ця справа не мала вирішального значення у розмовах. Радник польського президента відзначив, що останніми місяцями позиція України змінилася і можна було передбачити, що не відбудеться підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти