Logo Polskiego Radia
Print

Східне партнерство. Погляд з Праги

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 18.06.2012 13:39
Варшаву відвідав заступник міністра закордонних справ Чехії Їржі Шнайдер, який дав інтерв'ю Українській службі Польського радіо
wikipedia.com / Aktron

«Ви знаєте це відоме питання про склянку: вона напівпорожня чи напівповна? Подібним чином можна дивитися і на програму Східного партнерства ЄС,  хтось вважає, що вона себе виправдовує, хтось – що ні. Так от, для мене ця склянка є напівповною». Так віце-голова чеської дипломатії Їржі Шнайдер метафорично окреслив наслідки реалізації польсько-шведської ініціативи Східного партнерства. Про те, як співпраця ЄС зі Сходом Європи виглядає з перспективи Праги Їржі Шнайдер розповів Українській службі Польського радіо.

Пане міністре, експерти констатують, що ситуація з дотриманням прав людини в Україні погрішується. Це вже негативно позначилося на реалізації програми Східного партнерства. Чи Євросоюз планує найближчим часом вжити якісь заходи, чи всі чекатимуть на результати парламентських виборів?

Звісно, ми чекаємо на вибори восени. В кожному разі, ми мусимо співпрацювати з Україною – адже це найбільший сусід країн Вишеградської четвірки на Сході. Тому це в нашому інтересі розвивати партнерство з Києвом. Проте параметри цього партнерства задає українська політична еліта. Подивимося, наскільки уряд, який буде сформований після виборів, буде відкритий для співпраці з ЄС.

Чи Вишеградська четвірка планує організувати окрему місію спостерігачів під час майбутніх парламентських виборів в Україні?

Я думаю, Чехія організує місію спостерігачів на національному рівні. Наразі Вишеградська група не планує організовувати окремої місії. Але всі країни, які в ній представлені, безумовно скерують своїх спостерігачів.

Ви говорили, що діалог з Україною ускладнений невирішеністю справи Юлії Тимошенко. «Віктору Януковичеві пропонували багато варіантів, як вийти з цієї ситуації «не втрачаючи обличчя», проте він не обрав жодного». Чи в такому разі чеські високі урядовці, подібно до польських, планують зустрічатися з лідерами української опозиції?

Міністр закордонних справ Карел Шварценберг нещодавно відвідував Київ. Там він зустрівся з Арсенієм Яценюком та з іншими представниками опозиції. Ми намагаємося підтримувати відносини як з українським урядом, так і з українською опозицією. Ми також робимо наголос на співпраці з громадянським суспільством, тими людьми, які не задіяні в політичних проектах.

Заступник
Заступник міністра закордонних справ Чехії Їржі Шнайдер

Минулого року державою, яка найкраще співпрацювала з ЄС в рамках програми Партнерства, визнано Молдову. Чи в найближчому майбутньому «найкращий учень» дістане нагороду?

У Чеській Республіці Молдова входить до п’ятірки країн, які є пріоритетними партнерами у сфері отримання допомоги в рамках проектів розвитку. Ми вже маємо програми, які допомагають Молдові поліпшити систему публічної адміністрації та розвинути третій сектор. Вишеградська група постійно проводить консультації з молдовським міністерством закордонних справ. Сподіваюся, Вишеградський фонд найближчим часом матиме більше ресурсів на співпрацю з Кишеневом.

Як Ви оцінюєте реалізацію програми Партнерства на регіональному рівні?

Ми були задіяні і задіяні зараз в організації семінарів для чиновників з місцевих адміністрацій з усіх країн партнерства. Таким чином, ми ділимося нашим досвідом розвитку цієї ланки адміністрації. Хоча, мені прикро про це казати, часом центральна влада перешкоджає участі в цих семінарах, так є у Білорусі. Там влада блокує наші ініціативи. Тоді нам залишається тільки більше зустрічатися з представниками неурядових організацій.

Протягом останніх років Білорусь фактично усунулася від участі в програмі Партнерства на політичному рівні. Чи білоруська влада щось втрачає, ігноруючи зустрічі з європейськими політиками?

Не відвідуючи зустрічі білоруська влада втрачає тільки можливість бути вислуханою. Але не беручи участі в проектах Партнерства та не користаючись можливостями європейського ринку Мінськ втрачає більше. Ми не можемо до чогось змусити уряд іншої країни, ми можемо лише запропонувати йому можливість, залишити відкриті двері.

Останніми роками розвиткові наукових проектів та третього сектора грантами допомагає Вишеградський фонд. Тільки за останній рік громадяни країн Партнерства отримали з нього понад 3 мільйони євро. Що Ви можете сказати про нові ініціативи Фонду?

Я говорив у своїй презентації про відкриття регіональних інформаційних центрів Вишеградського фонду. Ми маємо намір відкрити якомога більше таких осередків, що посприяло б розвиткові громадянського суспільства. Наприклад, нещодавно новий центр був відкритий в Криму, у Сімферополі. Це той спосіб, яким ми б хотіли співпрацювати з українцями.

Чи в межах програми Східного партнерства буде створена платформа для діалогу з середнім та малим бізнесом?

Відповідь дуже проста – так. Наразі ми думаємо над найліпшим способом, як організувати діалог з бізнесом в країнах Партнерства. Імовірно, це не будуть загальні конференції, а зустрічі для представників бізнесу з подібних сегментів з різних країн. Я думаю, такий підхід продуктивніший, ніж організація великих бізнес-форумів.

На актуальне для багатьох громадян України питання про перспективу скасування оплат за візи до Чехії та країн Вишеградської групи заступник міністра відповів, що це не залежить від Праги. «Чехія приєднається до цього, якщо це буде централізована ініціатива з Брюсселя».

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти